Over smaken (kleuren en geuren) valt niet te twisten. Of toch wel...

 

Laten we eerlijk zijn.  De meesten onder ons denken een goede smaak te hebben.  Ook wij van Berlano zijn ervan overtuigd dat onze meubelen en decoratie objecten aantrekkelijk en smaakvol zijn. Waarom zouden we anders onze enorme keuze hebben in de Berlano website met een hele waaier aan smaakvolle woonspullen? Ons uitgangspunt is meubelen met dat tikje dát. Net iets anders, aantrekkelijk, decoratief, sfeervol en niet te vergeten van een uitstekende kwaliteit om zo een smaakvol interieur te creëren.

Kerstboom opgetuigd met of zonder twist?

En toch lijkt het met deze uitdrukking, die overigens ook in andere talen wordt gebruikt, dat er over smaak, geur en kleur verschillende, tot twisten toe, meningen bestaan.  Dat smaken verschillen is duidelijk. De een heeft liever een luie stoel en de ander een lig/zitbank om te relaxen. De een gaat voor lichte kleuren in zijn huisinrichting en de ander gaat meer voor een stemmige kleur.  Denk maar aan de lente- en herfstkleuren, wat een verschil.  Nu hebben we het nog maar over smaak in de fysieke vorm. Wat dacht u van de smaken in de mond? De een is een zoetekauw en je partner taalt er niet naar en gaat eerder de hartige kant op.  De wereld van smaak, zowel voor onze smaakpapillen als keuze voor wooninrichting en bijbehorende accessoires , kent vele facetten en tot zover valt er nog niets uit de toon.  De uitdrukking is niet van gisteren, getuige het woord twisten. De jeugd zal misschien wel van het woord opkijken als iets archaïsch en niet meer van deze tijd. Twisten of kijven zijn inderdaad al oudere woorden. Vandaag de dag wordt eerder gezegd dat we ruziën, of kibbelen om het iets minder sterk uit te drukken.  Mijn eerste gedachte gaat naar de geschiedenislessen van de  lagere school met de Hoekse en Kabeljauwse twisten,  uit de tijd dat de Nederlanden nog graafschappen  waren  en Jacoba van Beieren de rebelse Lage Landen moest besturen.

Laten we het bij kibbelen houden. Dat klinkt wat vriendelijker en minder agressief.  Koks en hun maten zullen vaak van smaak verschillen. En dan maar hopen dat de inspecteur van de prestigieuze Michelin gids de smaak goed te pakken heeft. Dat scheelt af en toe een ster. Maar wat dacht u van thuis, uw eigen interieur? Om maar een voorbeeld te noemen, de decoratie of versiering van de kerstboom?  Een kunstboom of een sparretje? Het aftuigen van de boom zal weinig aanleiding tot bakkeleien geven maar hoe zit dat met optuigen? Is er iemand de optuigbaas omdat hij/zij goede smaak heeft? Of laat het hele gezin u met rust en doet u het alleen omdat het anders uitdraait tot taferelen zoals met de  Hoeken en Kabeljauwen in de XIV en en XV eeuw? Ik hoor u al denken: die kerstboom staat er nu, is opgetuigd, alles vergeten en vergeven en laten we het verder met rust laten en ben het volkomen met u eens.

 

Smaakvol, nietwaar?

Zit er misschien een beetje “beterweten” gevoel in als we het over smaak hebben, zoiets als “ik weet hoe het wel of niet moet” met de nadruk op ík. Deze week liep ik door het stadscentrum  en keek een decoratiewinkel binnen (ach ja, ik ben nu eenmaal een beetje een deco-junkie).  De kleinmeubelen en accessoires waren sfeervol geëtaleerd en het hele interieur zag er smaakvol uit. De verkoopster liep het een en ander te regelen in haar zaak en mijn ogen bleven bij haar hangen: blauwachtige of turquoise sportschoenen, een halflange rok van luipaardprint, een kleurige sweater en een opvallende bril.  Mag ik het eerlijk zeggen? Ik vond het geen gezicht. Die leuke zaak met mooie meubeltjes en interieurspullen en dan die, vast en zeker keurige, dame in een uitdossing dat ik dacht dat het stond als de spreekwoordelijke vlag op een modderschuit. Wat een paradox. Echter, en gelukkig maar,  plots vond ik mezelf een beetje respectloos. Hoe durfde ik me permiteren zo over die mevrouw te denken, te beoordelen of zelfs veroordelen. Had ik de goede smaak in bezit, als eigendom, en kon ik daarom anderen kritiek leveren?  Wie ben ik om daarover te beslissen of oordelen.  Dus  heb me daar ter plekke mezelf even, figuurlijk, aan mijn oor getrokken. 

Want over smaken, geuren en kleuren valt niet te twisten, hoewel ik het beter zou vinden als het spreekwoord zou zijn: smaken verschillen, dat drukt de polemiek van harrewarren en stechelen een  beetje meer naar de achtergrond.  Het is maar goed ook dat er verschillen bestaan . Stel u voor dat we allemaal dezelfde smaak zouden hebben. Onze huisinrichting zou een eenheidsworst zijn, karakterloos en dof. Geef toe, een sfeerloze- of ongezellige eenheidsworst is toch wel het laatste wat we wensen.  Wij bij Berlano in ieder geval, want we zouden onze webboutique kunnen sluiten, of sterker nog, nooit hebben kunnen starten. Leve de smaakverschillen.

 

Bank of Sofa?

Weetje: het verschil tussen bank en sofa.

Naar het schijnt is een sofa een eenzitsbank gemaakt om  (formeel) te zitten terwijl de bank gemaakt is om te nestelen (alleen, samen of met de viervoeter).   Echter de verschillen vervagen met de nieuwe interieur trends en wisselend design. In Nederland wordt voornamelijk het woord bank gebruikt en in Vlaanderen sofa.   Overigens het woord bank komt van het Franse “couche”,  (se) coucher is gaan slapen, zich neerleggen. Maar het Franse banque is een geldbank. Waar een bank al niet goed voor is.

 

 

Laat een bericht achter