Esthetisch en praktisch...een reële combinatie?

Esthetisch en praktisch...een reële combinatie?

 

Een stoel  is een stoel, een tafel een tafel en een bed een bed. Het oud-Hollandse gezegde "een waarheid als een koe" blijft dan ook als stelling stevig overeind staan. Het zijn meubelen, niet direct gemaakt voor ons comfort maar eerder met een meer praktische doelstelling. Mijn grootvader was schipper op een rijnaak en de leefomgeving was een lang schip met laadruimte en een kajuit en een vooronder voor het dagelijks bestaan. Luie fauteuils vond je hier niet en de enige decoratie hing aan de wand zodat het niet in de weg stond. Als extra decoratie was er, tenminste in mijn herinnering, de oeroude sanseveria of vrouwentongen, een plant die om de een of andere manier altijd schijnt de overleven. De koperen sierpot staat nog altijd bij een nichtje van mij. We hebben het nu ook over de jaren na de Tweede Wereldoorlog toen gezellige, mooie of esthetisch verantwoorde interieurs nog niet aan de orde waren bij het "gewone volk" en meer iets was  voor het “chique volk”. Hoewel het wel de tijd was van de wereldberoemde Gerrit Rietveld met zijn ontwerp van de bekende Rood-blauwe stoel, de lattenstoel met vive kleuren. Mijn Opa had daar niets mee te maken. Hij was druk met de rivier op en neer te varen en legde aan bij laad- en loskaaien en moest voor zijn gezin zorgen

 

De tijden zijn veranderd,  ook onze levensgewoonten en vooral onze sociale en economische situatie. Na de oorlog was er de boem: meer werk, grotere middenklasse, sociale veranderingen dus meer tijd voor onszelf en er bleef geld over voor wat meer luxe en comfort. Mijn ouders in de groei-jaren van Nederland kochten meubilair, wandkasten op Gerrit Rietveld geïnspireerd, modern en kleurvol. Metaal en rotan waren betaalbaar en was in de mode. De kokosmatten lagen op de grond. Kortom er werd in de zestiger jaren al gekeken naar een interieur dat ook sfeer uitstraalde. Nu waren mijn ouders wat moderner van geest. Want tegelijkertijd hadden mijn ooms en tantes die zware en ietwat logge eiken meubelen. Ze bestaan nog steeds  die grote bankstellen met kussens en die enorme eiken wandkasten.  Een tijdje geleden was ik op zoek naar een appartementje te huur op de Canarische eilanden en daar zag ik die meubelen weer, af en toe krampachtig, in die 50m2 kleine flatjes staan. Laat ik het in het midden laten wat smaak betreft. Ze zullen wel als comfortabel en praktisch geacht worden.

 

In de tweede helft van de vorige eeuw kwamen er ook winkels met het accent op wooninrichting en u kent het resultaat. Deze winkels werden naar het einde van de eeuw winkelboulevards of tegenwoordig wordt ook het Engelse woord "mall" gebruikt. Voorts kwamen ook de woonboeken om per post te bestellen. Een nieuwigheid was de Zweedse keten die in Europa furore maakt door leuke meubelen te combineren met massaproductie met het  zet-het-zelf-maar-in-elkaar principe. Dat was overigens voer voor de cabaretiers om relaas te doen over al dan niet handige doe het zelvers  De laatste 20 jaar is internet dermate geëvolueerd dat we  nu zonder problemen complete huisinrichtingen online bestellen, getuige onze site van Berlano.com.

 

Het is dus wel duidelijk dat de laatste decennia, sinds ruwweg 1950,  een complete kentering hebben gekend in onze manier van leven. Wat praktisch was mocht blijven, echter we hebben er wel een complete beleving aan toegevoegd. Het werd mooier, leuker, gezelliger. We creëerden zithoeken, eethoeken, de jeugd zat in zitzakken,de ouderen op de bank en de fauteuils kregen voetenbanken en konden naar achter leunen, al dan niet met een elektrisch snoer dat het begin was van de domotica.  Weer een bewijs dat het praktische en esthetische samen een weg konden vinden.  Design is belangrijk geworden maar zonder af te doen aan comfort en het moet ook zijn nut hebben. Niet het schilderij of ander siersel maar wel het bijzettafeltje, de koffietafel of de pouf voor de luie voetjes.  Natuurlijk heeft sierkunst altijd bestaan en er bestaan schitterende musea van. Echter ik ben blij in deze periode te leven althans wat betreft de leefcultuur in huis. Wat zeg nu zelf, een Charles Eames "lounge chair" met bijpassende voetenbank is toch tijdloos relaxen, nietwaar? Tijdloos design, praktisch gebruik en als de meubels dan ook nog origineel zijn is het overigens een leuke en waardige investering. 

 

Er is ook de andere kant: puur ontwerp zonder enige betrachting naar het praktische. Een goed voorbeeld is Salvador Dali. Hij ontwierp een bank naar de volle lippen van Mae West de z.g. Mae West Lips Sofa. Een fantastisch ontwerp, hoewel ik me niet van de indruk kan ontdoen dat mijn zitvlak en onderrug het een hele avond zouden volhouden. Design ja, esthetisch ja, indrukwekkend ja, bruikbaar ja maar praktisch...?

bank fauteuils loungestoel berlano

Weetje: In deze blog schrijverij ben ik nog niet teruggegaan tot de oorsprong van ons bedrijf Berlano, namelijk het woord meubel. Het eerste wat ik op Google vond is het volgende: "Meubels zijn inrichtingsvoorwerpen en worden ontworpen door meubelontwerpers en gemaakt door meubelmakers en meubelfabrikanten. Het woord meubel is, via het Oudfranse 'mueble', afkomstig van het Latijnse woord 'mobilis' (roerend, verplaatsbaar), waar ook het woord 'mobiel' van afstamt".

Laat een bericht achter