Inrichten of laten inrichten….

 

De eerste vraag is natuurlijk in hoeverre u dat interesseert. Ik bedoel niet deze blog maar uw eigen huis of thuis. Is het meer een honk met een bed, tafel en een stoel en kan het  u verder niet veel schelen omdat u “nooit thuis bent” of toch meest bij uw partner of lief bent. In dat geval zal het u minder interesseren u bezig te houden met uw interieur. Hoe verder naar het zuiden van Europa vind je deze manier van leven terug. Immers als je aan de Costa del Sol woont zal u minder geneigd zijn binnen te blijven dan in onze koelere of zeg maar koude Lage Landen. Toen ik nog in Griekenland woonde was mijn woongedrag ook zo. Je was meestal buiten de deur en je vrienden ontmoette je op je terras of balkon of bij een koffiehuis of taveerne. En vooral de oudere mensen ontmoetten elkaar onder de plataan op een bankje.

 

Maar er is ook de andere groep die wel graag in een gezellig, knus, romantisch of op zijn minst aangenaam interieur wenst te wonen en leven. Gezinnen of paren die een mix zoeken van comfort en praktisch en mooi en degelijk en gezellig en noem maar op…

Een ieder heeft zijn eigen criteria en wenslijstje en onze smaken verschillen. Als u op onze Berlano site kijkt begrijpt u meteen wat ik bedoel. Wat de een foeilelijk vindt is voor de ander een pareltje. Een praktische slaapbank is voor een ander een gedrocht.  

 

Op internet, kijkboeken en woonboulevards keuze genoeg, en voor elk budget. De kosten voor de tijdelijke  inrichting van een studentenkamer staat natuurlijk niet  in verhouding tot de inrichting van uw gekochte woning waar u uw kinderen wil laten opgroeien. Het eerste moet vooral praktisch zijn met tafel, stoel en bed en het laatste moet een thuis worden voor u, partner en kroost. 

Onze eerste inrichting komt vaak voor een deel  tot stand door wat ik noem “giften en donaties”. In onze omgeving is er altijd wel iemand die een koffietafel over heeft. Of een badkamerkastje, een vintage schemerlamp, Opa’s voormalige bureau of de eiken eettafel van de tante die kleiner is gaan wonen. Tenminste zo werkte dat voor ons met meubeltjes van onze wederzijdse grootouders. Ze hebben een geschiedenis als familie meubel en geven daarom juist dat tikje sfeer meer in huis. Daarnaast koop je natuurlijk de andere dingen zelf. Bedden, matrassen, salon en eetkamer en noem maar op. Als jong  koppel leer je dan meteen met elkaar compromissen te sluiten want de ideeën over inrichting kunnen nogal flink uiteenlopen.

 

Ons huis is ingericht op de manier zoals hierboven beschreven. Het geeft een eigen gezicht aan onze inrichting. Laat het mooi zijn even buiten beschouwing, maar sfeer geeft het wel met dat vleugje nostalgie gecombineerd met hedendaags comfort. Het lastige is wel dat die “generatie meubels” uit de familie lastig weg te doen zijn. Je hecht eraan, het zijn referentiekaders, het is geschiedenis. En plots wil je het niet meer wegdoen, ook als de rest van de inrichting van het huis met de tijd veranderd is door verhuizing, slijtage en noem maar op. De enige manier om op een decente manier weer van die spullen af te komen is zoon- of dochterlief weer een donatie te doen omdat ze het ouderlijk huis verlaten. 

 

Voor de een is een huis of vertrek inrichten een ramp en voor de een plezier en brengt het alle creatieve gevoelens naar boven. Een heel huis inrichten is nogal wat werk want eerst moeten de vloeren, muren en eventueel de ramen bedekt worden met het een en ander. Vele vierkante meters om uw huis te stofferen is de eerste vereiste om uw huis bewoonbaar te maken. Voor de een een droom en de ander een nachtmerrie om te beslissen of de wand behangen of geschilderd wordt.

Voor de nachtmerrie perikelen, maar ook als u geen tijd heeft, geen zin hebt of op zoek bent naar iets meer kunstzinnigs met eenheid en stijl  is er de oplossing om het door een ander te laten doen. Door een professioneel. Iemand met kennis en verstand van inrichten en decoreren. Een loodgieter zorgt voor uw verwarming, de timmerman voor het schrijnwerk en waarom zou dan ook uw inrichting niet door een pro laten organiseren? 

 

Binnenhuisinrichter - interieurspecialist - decorateur - interieurstylist of -vormgever zijn een aantal woorden die aanduiden dat er dus een binnenhuis- of interieurmarkt bestaat.

En dan is er ook de binnenhuisarchitect of interieurarchitect. De binnenhuisarchitect (interieurarchitect is een wat moderner woord) is degene die ook structurele veranderingen doet, technische dingen en ook het bouwwerf leiden als er veel aan verbouwing wordt gedaan in uw huis. Zijn kunnen ook helpen met de verdere inrichting, op voorwaarde dat zijn buiten de technische/architectonische kennis ook goede smaak hebben.  De binnenhuisinrichter is hoofdzakelijk begaan met wat binnenshuis al bestaat, hoewel er overlappingen bestaan. Hij/zij helpt u niet alleen met harmonieus inrichten maar ook met de ruimte indeling, lichtval, kleurschakeringen. Het gaat dus wel verder dan gewoon een blauwe of grijze fauteuil of zithoek te kopen. De meesten hebben gestudeerd en hebben een technische kennis. Anderen hebben hun beroep in de praktijk geleerd of hebben een andere achtergrond. En zoals als opgemerkt, buiten de technische kennis is goede smaak ook een voorwaarde. Of op zijn minst een smaak die met de uwe overeenkomt.  Een eerste gesprek met een binnenhuisinrichter geeft de klant aan wat hij zoekt en is het aan de inrichter om aan te geven of hij dat kan volgen. Altijd goed om even wat vooronderzoek te doen en voorbeelden te vragen om eventuele desillusies te voorkomen.

Tja, en als u wat inspiratie wil opdoen en wat moois of leuks wilt kopen dan staat de website van Berlano tot uw beschikking….altijd, want internet is geduldig. Succes.

 

 

 


Weetje: crapaud. Een frans woord, en degenen die Frans spreken zullen hun wenkbrauwen fronsen want het betekent “pad”. Niet het pad van paadje maar het beestje dat op een kikker lijkt. Maar het is ook de benaming van een zitmeubel en in de XIXe eeuw te vinden in elk goedburgelijk gezin. Het is namelijk een lage, brede leuningstoel met een dikke vulling. Voor de heren vaak een beetje laag en daarom niet erg comfortabel maar als damesfauteuil een heerlijk zeteltje. Wie weet en komt het weer in de mode.

Laat een bericht achter