Binnenkijken? Gezellig!

 

Bij deze, en met veel plezier, onze eerste Berlanoblog.  En met de nodige verve gaan we dit, met een grote mate van regelmaat, blijven doen om u op de hoogte te houden van ons wel en wee in de wereld van interieur en decoratie.  Niet alleen interieur ideeën en -tips, maar ook wetenswaardigheden en ons reilen en zeilen in het universum van binnenhuis- en tuininrichting.

 

sfeervol inspiratie voor interieur binnen en buiten

 

Wat denkt u bij de titel “binnenkijken” en “gezellig”?  Voor mij zijn het niet alleen typisch Nederlandse woorden maar ook levensgewoonten.  Het woord gezellig, in veel andere talen lastig te vertalen, geeft een meer dan duidelijke beeld van ons interieur of manier van inrichting. Oerhollands zou ik zeggen en meelezend Vlaanderen glimlacht waarschijnlijk mee omdat wij Nederlanders het woord zo vaak en vlot gebruiken om een toestand aan te duiden. Door Duitse vrienden wordt het woord inmiddels (h)erkend als “gesellig”, en het Engelse woord “cosy” komt al dicht in de buurt. Sfeervol klinkt al iets formeler en zo komen we weer terug bij de basis: gezellig. U en ik weten direct waar we het over hebben als we bij iemand binnenkomen en we in een oogopslag de wooninrichting herkennen als gezellig. En dan hebben het over interieur en inrichting en nog niet over het samenhorigheidsgevoel als mensen samen die het goed met elkaar kunnen vinden.

Ik hoor u haast denken. Binnenkijken? Typisch Nederlands? Ik heb het niet over onze Berlano webshop, waar we u met alle plezier uitnodigen om eens binnen te kijken, of over een woonboulevard waar we meubels en woonaccessoires vinden en waar grote etalages met binnenhuisinrichting ons proberen te inspireren. Nee, het gaat over bij mensen binnenkijken, of zullen we een beetje oneerbiedig zeggen: gluren?  Hoe vaak wordt onze blik niet naar binnen getrokken als we langs een huis lopen. Vooral als het begint te schemeren en de lichten aangaan.  In andere, meestal zuidelijke, landen is dit veel minder het geval en de reden is eenvoudig. De gordijnen, en vaak ook de rolluiken, gaan dicht. En dat doen we in onze Lage Landen veel minder.  De herinnering blijft me goed bij dat mijn Belgische echtgenote en ik, op bezoek uit Gent bij mijn ouders, samen de hond zijn late avondplas lieten doen en elke avond een andere richting namen in ons uit de kluiten geschoten dorp. Tijdens de wandeling gaven we onze ogen gul te kost om Nederlands interieur te bewonderen. Niet op de loer als interieurjunkies maar "binnenhuisnieuwsgierig". Indrukwekkend vonden we dat als jong koppel, maar ook, misschien klinkt dat vreemd, inspirerend en voer voor je fantasie hoe en hoe niet je je eigen kamer zou inrichten: van minimalistisch tot rustiek of Rococo. Echter hoe de huisdecoratie ook was, steeds weer die herkenning van liefde voor het interieur of kortom “gezellig”. Ik denk dat wij Nederlanders ons goed willen voelen in ons interieur en daar ook de nodige aandacht aan geven. Het feit dat bijvoorbeeld de gemiddelde Griek of Italiaan minder aandacht schenkt aan zijn binnenhuisinrichting dan een Nederlander of een inwoner uit Scandinavië heeft natuurlijk ook met de weersomstandigheden te maken.   

 

Gezellig kerst interieur

 

Naar binnen kijken, of huisjes kijken zoals mijn vrouw en ik plachten te zeggen, kan natuurlijk enkel als de gelegenheid dat toelaat.  En meestal is dat ook zo in onze Hollandse doorzonwoningen (geen idee hoe dat woord in het Engels of Duits vertaald zou kunnen worden want Durchsonnewohnung of sun through house komt meer dan warrig over). Anders dan in het buitenland sluiten wij onze gordijnen veel minder. Wij doen de gordijnen dicht als de kou binnenkomt of als het tochtig is, maar niet omdat het schemert of donker wordt of omdat de mensen buiten ons binnen kunnen zien.  Een van de theorieën die hierover bestaat is dat in de XVII eeuw, de Gouden Eeuw en stevig onder de invloed van het Calvinisme, de gedachte “ik heb niets te verbergen” hoogtij vierde. Gordijnen dicht kon de indruk van het tegendeel geven, dus bleven ze open. Een fenomeen dat zijn weerslag vandaag de dag nog kent.

 

sfeervolle decoratie en inspiratie

 

Inspiratie hebben we zeker opgedaan met onze gulzige blikken naar het wooncomfort van anderen en kennis opgedaan over woondecoratie. Ook tijdens onze woonverblijven in het buitenland is dit de inspiratiebron voor aangenaam wonen gebleven. Onze eerste woning in Griekenland, waar we in onze startperiode een paar jaar gewoond hebben, was eenvoudig. Een eenpersoonsbed met een decoratieve kleurvolle sprei erover was onze bank en bij een glaasje wijn met onze vrienden was het altijd, ja u raadt het al, gezellig.

---------------

Bij elke blog geven we een wetenswaardigheidje weer. Ludiek of interessant of misschien van “hee, dat wist ik niet”. We noemen het: Weetje. En u mag reageren natuurlijk.

 

Weetje: wat is juist in het Nederlands meubelen of meubels?

Van Dale vindt beide woorden goed. Hoewel meubelen in België ook een werkwoord is. Het betekent meubileren of van meubels voorzien. In het Frans betekent meuble roerend goed in tegenstelling tot immeuble wat onroerend goed betekent. En op internet vond ik het volgende van Amadea: “Meubelen is de chique versie van het meervoud, net als aardappelen. In officiële documenten wordt dat meestal gebruikt. Maar in het spraakgebruik wordt meestal de eenvoudige versie gebruikt. Meubels, net als aardappels. Want dat spreekt gemakkelijker. Maar beide termen zijn taalkundig correct.” Dat klinkt plausibel nietwaar?

 

Laat een bericht achter